Blog

ΡΙΚ «Είναι θέμα υγείας»-Ο κερατοειδής χιτώνας

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο πρόσθιος διάφανος χιτώνας του ματιού, ο οποίος μαζί με το φακό βοηθά στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε.
Οι αιτίες απώλειας της διαύγειας του κερατοειδούς χιτώνα είναι οι τραυματισμοί, οι μολύνσεις (κυρίως βακτηριακές ή ερπητικές), οι χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και κάποιες κληρονομικές παθήσεις όπως για παράδειγμα η δυστροφία του Fuchs και ο κερατόκωνος.
Η μεταμόσχευση κερατοειδούς ή αλλιώς κερατοπλαστική μπορεί να είναι είτε ολικού πάχους (διαμπερής), είτε μερικού πάχους ανάλογα με το τμήμα του ιστού που μεταμοσχεύεται (πρόσθια ή οπίσθια τμηματική κερατοπλαστική).
Μετά τη μεταμόσχευση η αποκατάσταση της οπτικής οξύτητας είναι σταδιακή και η ταχύτητα της αποκατάστασης εξαρτάται από το είδος της κερατοπλαστικής.
Οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς χιτώνα είναι από τις πιο επιτυχείς με τα ποσοστά επιτυχίας να φτάνουν μέχρι και 95% στις περιπτώσεις μεταμόσχευσης με αιτία τον κερατόκωνο.
Τα μοσχεύματα προέρχονται από μεταθανάτιους δότες και διατίθενται από μή κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τις λεγόμενες “Τράπεζες Οφθαλμού”.
Δειτε το βιντεο εδώ
March 29, 2021 Uncategorized
About Nikoletta Georgiou